UMNO BAHAGIAN KUALA SELANGOR

Apabila akar umbi mula berbicara tentang...Ugama, Bangsa dan Negaranya. Melayu adalah pewaris kepada tanahair bumi tercinta ini. Siapakah yang akan mempertahankannya kalau tidak bangsa Melayu itu sendiri. Sesungguhnya UMNO adalah wadah perjuangan orang Melayu. HIDUP UMNO DULU, KINI DAN SELAMANYA.

Ahad, 8 Disember 2013

Pengukuhan kuasa UMNO!


Saya bagi pihak Majlis Tertinggi mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua perwakilan kerana persidangan Perhimpunan Agung UMNO kali ke-67 ini telah berlangsung dalam suasana yang cukup baik, tertib dan penuh bersemangat.

Persidangan kita adakala jadi riuh-rendah kerana gelagat Pengerusi Tetap dengan cerita Mak Long Timah, tak kurang hebat juga beberapa perwakilan yang telah menyampaikan ucapan yang sangat menarik walaupun ada yang cakap dengan nada serius tetapi perwakilan tetap memberi perhatian kepada ucapan-ucapan mereka.

Saya kira ini sikit sebanyak melambangkan kematangan parti kita, bahawa bila kita berhimpun dalam dewan ini kita sebenarnya membicarakan tentang nasib kita, masa depan kita kerana tanpa UMNO gelaplah masa depan orang Melayu di buminya sendiri.

Saya juga turut rasa amat simpati kepada rakan-rakan kita khususnya mereka di Pantai Timur termasuk di kawasan saya sendiri Pekan, Kuantan, Rompin, Kemaman dan juga beberapa kawasan yang lain, Timbalan Presiden yang juga Timbalan Perdana Menteri dah turun melawat dan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Bencana Negara telah mengeluarkan arahan yang tegas kepada semua jabatan, agensi kerajaan bantu mangsa banjir bersungguh-sungguh.

Saya turut juga mengalu-alukan cadangan malah langkah pertama telah dibuat oleh Malayan Banking supaya hutang bank bagi mangsa banjir ditangguhkan. Saranan Ketua Pemuda tadi saya terima dan saya sebagai Menteri Kewangan minta semua bank untuk mengikut langkah menangguhkan pembayaran balik sementara waktu.

Saya faham bila kena banjir sebab saya Ahli Parlimen kawasan yang selalu kena banjir, saya tahu susah payahnya dan penderitaan mereka, jadi sebagai tanda kasih dan keprihatinan kerajaan maka saya nak umumkan pembayaran RM500 kepada setiap keluarga yang terlibat dalam banjir ini.

Saya turut melawat mangsa-mangsa banjir selepas memberi ucapan dasar pada hari pertama maka sebahagian daripada perbahasan ucapan dasar, saya tidak dapat mengikutinya dalam dewan ini.

Saya tak dapat mengikuti ucapan wakil Bahagian Gua Musang dari Kelantan yang saya dengar sangat menarik. Saya tertarik hati kepada ucapan wakil Bahagian Titiwangsa, bila dia bawa cerita `I am sorry two' kepada `I am sorry seven', sebab bila orang tak faham bahasa Inggeris itulah akibatnya.

Saya teringat cerita ada seorang daripada kita yang nama tak boleh disebut bila turun di lapangan terbang di London disambut oleh seorang orang putih. Sebab nama orang kita ini panjang, jadi orang putih ini tanya: “How do you like to be address?" , dia jawab: “Bentong, Pahang". Itulah akibatnya kalau kita tak mahir dalam bahasa Inggeris. Tapi saya percaya di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Tan Sri Muhyiddin (Yassin) akan meningkatkan tahap penguasaan bahasa Inggeris, Insya-Allah.

SUMBANGAN ISTERI

Saya juga tertarik hati kepada wakil Sabah yang telah berucap semasa usul agama, bila wakil Sabah sebut kita ini orang Semenanjung tahu hujung `bah' je, ubah mana Sabah tetapi hujung tu bila sebut jangan tambah, cari musibah, jadi saya setuju 100 peratus. Bukan kerana tulang belakang saya ada di belakang ini, saya nak sebut di sini bahawa terlanjur dah sebut orang rumah ini saya nak sebut, nak beritahu sebab kadang-kadang dalam politik ini kalau peluru tak kena pada saya, dia tembak isteri saya.

Saya nak beritahu pada tuan-tuan dan puan-puan bahawa ada juga peranan dimainkan oleh isteri saya untuk bantu rakyat Malaysia. Kalau nak terang program Permata, kita semua tahu program Permata, terima kasih perwakilan kerana nak tambah program Permata lagi. Tapi ada juga jasa yang isteri saya lakukan yang saya tak pernah terangkan, saya belum maklumkan sebelum ini.

Yang pertama, waktu Flotila lebih kurang dua tahun yang lalu, seorang pelajar kita telah disalah anggap oleh kerajaan Mesir sebagai seorang spy dan telah disumbat dalam penjara, ditahan. Saya minta isteri saya telefon pada masa itu, isteri Presiden Mubarak, Susan Mubarak, Mubarak berkuasa pada masa itu, merayu supaya pelajar kita itu dibebaskan, dalam masa dua jam sahaja pelajar kita telah dibebaskan.

Yang kedua, bila Ops Piramid berjalan, nak bawa pelajar-pelajar kita dari Mesir balik kita tak cukup penerbangan, kita terpaksa minta supaya kerajaan Arab Saudi membenarkan pelajar-pelajar kita menaiki pesawat Charlie yang turun di Jeddah. Dari Jeddah ke Kuala Lumpur tanpa visa, satu permintaan yang sukar diberikan oleh kerajaan Arab tetapi kerana networking dengan keluarga diraja yang telah diusahakan oleh isteri saya, kerajaan Arab Saudi membenarkan.

Malah bukan setakat itu sahaja, dua penerbangan Jumbo 747 diatur kerajaan Saudi secara percuma bagi membawa balik pelajar-pelajar kita.

Inilah yang nak saya terangkan, belum pernah saya terangkan sumbangan oleh isteri saya kepada rakyat Malaysia.

Saya ucap terima kasih kepada rakyat Malaysia kerana menyokong UMNO dan BN tetapi rasa saya ada dua negeri yang mungkin signifikan dengan kejayaan kita.

Yang pertama, kita berjaya mengembalikan negeri Kedah ke pangkuan BN. Jadi saya nak ucapkan terima kasih kepada rakyat Kedah kerana memberi sokongan kepada kerajaan pimpinan Datuk Mukhriz (Mahathir).

Kedua, saya tahu banyak orang rasakan bahawa amat sukar kita menang di negeri Perak. Saya tahu keadaan di Perak, perasaannya, tetapi saya tahu Datuk Seri Zambry (Abdul Kadir) dan orang Perak gigih.

MESEJ DARIPADA PERHIMPUNAN

Kalau kita nak menilai kejayaan perhimpunan kita, apa agak ukurannya?

Pada hemat saya, ukurannya semestinya berkisar kepada apa bekalan yang boleh kita bawa balik. Bekalan dari segi mesej daripada perhimpunan ini. Apakah yang boleh kita jadikan sebagai ingatan dan panduan kita untuk meneruskan perjuangan kita hasil daripada Perhimpunan Agung UMNO yang ke-67 ini .

Saya simpulkan tiga perkara.

* Pertama: Islam

Perhimpunan kali ini dengan jelas menyatakan sokongan atas kesungguhan kerajaan meninggikan syiar dan syariat Islam di tanah air ini serta mempertahankan kemuliaan dan kesucian agama Islam ini.

Dalam hal ini kalau ada pihak yang tidak menerima hakikatnya, saya setuju dengan kata-kata seorang perwakilan, “kalau dah buta hati, kita buat baik pun mereka tak terima kebaikan kita" tetapi percayalah kita tidak akan merasa lemah semangat kerana UMNO berada atas landasan betul dan benar.

Dalam perhimpunan ini kita telah menerima beberapa tokoh dari luar negara sama-sama dengan kita. Ada dua tiga tokoh Islam dan saya nak kongsi dengan perwakilan apa mereka beritahu saya pada pertemuan tertutup itu.

Pertama, Timbalan Komisioner Perhubungan Antarabangsa Al-Fatah, Palestin, Dr. Abdullah M.I. Abdullah. Dia kata “Malaysia under UMNO leadership is an inspiration to the muslim world." (Malaysia di bawah kepimpinan UMNO memberi inspirasi kepada dunia Islam).

Seorang lagi, (pemimpin Hamas) Khaled Meshaal yang diletakkan dalam senarai Mosad sebagai “the most wanted man" beberapa tahun lalu dan cuba membunuhnya dengan menyembur racun kimia melalui telinganya sehingga dia koma.

Kuasa Allah selamatkan dia. King Hussin beri kata kepada PM Israel, kalau Khaled Meshaal mati, maka perjanjian damai antara Jordan dan Israel akan mati jua. Baginda minta antidot daripada Israel. Israel bagi antidot. Dia selamat.

Pejuang kebebasan Palestin ini datang berjumpa kita dan beliau berkata kepada saya: “Selama ini kami lebih rapat dengan Pas, kami lebih mengenali Pas tetapi hari ini kami akui perjuangan UMNO yang berada atas landasan betul."

Malah beliau kata, Malaysia boleh bangga kerana menjadi role model kepada dunia Islam.

Dua pemimpin Islam yang bertelagah yang tidak boleh bersama antara satu sama lain. Kedua-duanya menghormati kita dan dua-dua hendak UMNO bantu usaha damai antara Fatah dan Hamas.

Imam Masjidil Haram, Dr. Khalid Ali Al-Ghamidi yang mengimamkan solat Jumaat di bangunan PWTC kepunyaan UMNO dalam khutbahnya menyebut soal wasatiyyah.

Dia kata itulah prinsip perjuangan yang sangat kena dengan kehendak Islam.

Dia berbangga apabila kita buat penegasan takrif Sunnah Wal Jamaah. Dia kata Malaysia satu-satunya negara yang menyatakan perkara tersebut dengan jelas dan terang sekali. Sebab itulah hasil suara wakil-wakil dalam perhimpunan ini, kita akan pinda fasal 3.3 dalam perlembagaan UMNO, bukan lagi sebut Islam agama rasmi, kita sebut Islam agama Persekutuan dan kita nak Islam agama Sunnah Wal Jamaah dalam perlembagaan parti UMNO.

* Kedua: Agenda bumiputera

Kita ahli UMNO, orang Melayu dan bumiputera amat ingin melihat perjuangan memperkasa agenda ekonomi bumiputera dilaksana dengan bersungguh-sungguh.

Saya terima. Parti UMNO terima mesej ini dan saya nak nyatakan, saya dan rakan-rakan komited untuk menzahirkan tuntutan parti kita dalam hal ini.

Malah kita dah mesyuarat dan mengadakan perbincangan dan saya dah jumpa dengan ketua eksekutif GLC dan katakan kepada mereka agenda pemerkasaan bumiputera adalah sebahagian agenda nasional dan oleh itu setiap ketua eksekutif dan pengurusan GLC perlu laksanakan agenda ini dengan sebaik mungkin.

Untuk memperlihatkan kesungguhan kita memantau perkara ini dengan teliti maka kita akan jadikan ini sebagai KPI kepada setiap CO (ketua eksekutif) GLC. Saya dan rakan-rakan memantau perkara ini, akhir tahun saya nak tengok report card dan skor kadnya.

Kalau baik, baiklah dan bolehlah sambung agaknya... ini cara kita. Mesti laksanakan sebab apa? Sebab saya beritahu, “we don’t have to be apologetic."

Saya ditemu bual oleh CNN. Saya kata bahawa kalau kita kira prinsip keadilan sosial, 67 peratus dalam negara kita terdiri Melayu dan bumiputera. Kalau 67 peratus di setengah negara soal tindakan afirmatif kepada golongan minoriti, mereka tidak mahu minoriti terpinggir.

Tetapi dalam negara kita, kalau majoriti terpinggir lagi parah keadaannya.

Sebab itu saya kata demi keadilan sosial dan kestabilan jangka panjang, orang Melayu dan bumiputera mesti ditingkatkan kedudukan mereka, seimbang kongsi kekayaan.

Itu sebab saya kata jangan apologetik. Ini hak kita. Ini kita mesti laksanakan tapi kita tidak nafikan hak kaum lain. Bila masa kaum lain terbantut perkembangan kedudukan mereka dalam negara kita? Bila masa kita laksanakan DEB sehingga mereka ini terpinggir. Adakah rezeki mereka terputus?

Terbukti bahawa kerajaan di bawah pimpinan UMNO adil kepada semua kaum.

Jangan menuding jari dekat kita mengatakan kita rasis. We are not racist, UMNO has never been racist, UMNO has always been fair to all (Kita bukan rasis, UMNO tidak pernah rasis, UMNO selalu adil kepada semua). Ini saya nak beritahu dan kita hendak mereka sama-sama dengan kita, orang Cina, India, Iban, Kadazan, apa semua sama-sama dengan kita move forward together (bersama maju ke hadapan) tetapi kepimpinan negara ini terajunya mesti dipegang oleh parti UMNO kita ini.

Ini konsepnya. Ini dia. Sebab apa? Sebab di bawah UMNO, orang lain boleh dapat keadilan! Di bawah orang lain tak pasti orang Melayu dapat keadilan. Sebab itulah kita mesti jalankan perkara ini.

We are fair, we are considerate (Kita adil dan bertimbang rasa), ini orang Melayu dan kita perlu laksana apa yang kita fikirkan akan membangunkan negara kita, akan memperkukuhkan perpaduan nasional.

Kita akan tegakkan prinsip keadilan nasional. Visi kita nak mentransformasikan negara kita ini, menjadi sebuah negara maju dalam masa terdekat.

Kita tidak mahu bersaing dengan negara tertentu. Kita nak berada di saf hadapan negara maju, bangga di bawah panji UMNO, kita boleh capai status negara maju. Ini dia, advanced nation progressive nation, Muslim Islamic nation but very progressive nation. Ini dia model kita untuk masa depan.

Sebab itu bila kita sebut pasal pengukuhan kuasa UMNO, tak lain tak bukan sebab hala tuju negara kita ini jelas, visi untuk masa depan kita terang. Kita akan membawa negara kita ke puncak kecemerlangan di bawah pimpinan UMNO.

EKONOMI

Salah satu dari masalah ekonomi kita kerana bebanan subsidi kita terlalu besar, untuk tahun ini RM46.64 bilion untuk subsidi saja, kita punya peruntukan untuk pembangunan RM49 bilion, RM46 bilion subsidi berapa lama boleh bertahan? Jawabnya tak lama, orang putih kata not sustainable, tak boleh, tak payah kita ini pakar ekonomi.

Tuan-tuan pun boleh faham kalau kita peruntukkan pembangunan RM49 bilion, subsidi RM46 bilion macam mana berapa lama kita boleh bertahan... tak boleh, rating agensi sudah bagi signal kepada kita, Fitch dah bagi signal dekat kita, tapi bila kita berani ambil ubat, bila kita naikkan harga minyak, pada bulan September 20 sen, hapuskan subsidi gula 34 sen, kita juga nak naikkan tarif elektrik sikit, makna apa sekarang ini? Sekarang ini Moody’s dah bagi kita outlook positif, untuk masa depan kita, bererti kalau kita teruskan usaha kita, konsidilasi fiskal, kita mungkin dapat upgrade A3 kepada A2.

Kalau grading kita, tarif kita menurun, pinjaman pun naik, bila kita nak pinjam, pinjaman rumah, untuk perniagaan dan kereta naik, kadar faedah naik.

Sebab itu penarafan penting pada kita, untuk kesihatan ekonomi kita. Bila ekonomi dah tegap teguh, kita boleh tambah lagi peruntukan untuk luar bandar sebab orang luar bandar adalah kekuatan teras parti UMNO dan BN. Saya tak lupa.

Seperti Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal sebut tadi memang ada sentiasa dalam hati kecil saya, orang luar bandar. Sebab itu saya terus tambah (peruntukan) tetapi perlu ekonomi dikukuhkan. Kurangkan fiskal defisit kita, bila ekonomi kuat, pada masa itu peruntukan perumahan boleh tambah, peruntukan luar bandar boleh tambah.

Orang kita ini manja, nak jalan dalam kampung, jalan itu nak sampai depan rumah kita, bukan setakat jalan ke kampung, jalan depan rumah kita.

ISU BONUS

Kalau saya bentang bajet tahunan yang paling dia tunggu...bonus, dia tak fikir bab-bab lain. Kalau tiada bonus bajet tak baik, itu dia punya calculation mudah.

Tapi kalau sebulan bonus RM56 bilion, ini dia kena terangkan setengah bulan RM26 bilion, jadi ini semua tuntutan pada punca kewangan kita dan kalau kita tak kukuhkan tak mungkin kita dapat lakukan.

Bila ekonomi kita kukuh kita boleh beri lebih bantuan kepada rakyat pada masa akan datang.

Ini dia strategi kita, cakaplah orang kata ini short term aid sikit, bukan sakit sangat tak, sikit saja, kita jentik sikit saja, tak sakit sangat, sikit saja, tapi kesihatan Insya-Allah kita akan bertambah lebih sihat, ekonomi negara Malaysia dan Insya-Allah fajar menyinsing tahun 2020 kita akan jadi negara maju dan berpendapatan tinggi. Inilah harapan kita di bawah perjuangan UMNO.

* Ketiga: Transformasi UMNO

Seperti Muhyiddin terangkan tadi kita kena buat pindaan kepada cara kita buat kerja dalam UMNO.

Orang UMNO ini semangatnya kuat. Kadang-kadang semangat dalam dewan ini seronok saya tengok dia punya gah, hebat tapi bila dia balik ke bahagian, dia balik ke cawangan, apa cerita dia?

Inilah yang kita nak tahu, sebab itu kalau kita nak lakukan perubahan, orang putih kata “business as usual" tak boleh, sebab kita sudah ubah landskap politik negara, sudah berubah, landskap politik dunia sudah berubah. Sekarang ini kalau kita tak faham the new environment and the new politics kita akan kecundang, kita tak kebal, parti kongres pun tak kebal, parti LDP pun tak kebal , parti Golkar pun tak kebal masakan UMNO boleh kebal.

Kita tak kebal. Hanya parti yang sanggup berubah ikut tuntutan zaman menjadikannya relevan, parti itu akan terus memegang tampuk kepimpinan pemerintahan negara.

Kita tahu kita kena ubah cara kita.

KPI ini sudah ada dalam perlembagaan parti cuma kita tidak sedar saja. Saya katakan demikian sebab bila saya semak perlembagaan parti sudah ada KPI.

Cawangan mesti mesyuarat dua bulan sekali. Sekali tiap-tiap bulan lama-lama sekali, sekali lama-lama dua bulan sekali.

Sudah ada dalam perlembagaan kita, jawatankuasa bahagian dua bulan sekali, (Badan) Perhubungan dua bulan sekali.

Saya boleh beri pengakuan bahawa Majlis Tertinggi tiap-tiap bulan kita mesyuarat. Tetapi (bagaimana dengan) 21,000 cawangan ini?

Kita sebut nak perkasakan UMNO, kita mesti memperkasakan cawangan. Sebab apa? Di situlah terletaknya balai tentera kita, di situlah letaknya teras kekuatan kita.

Bila kita tak mesyuarat, siapa nak tengok masalah rakyat? Siapa nak pergi ke masjid dan surau?

Masjid, surau, siapa keluarkan duit? UMNO keluarkan duit. Siapa control masjid dan surau sekarang ini? Secara percuma saja, kita buat susah-susah, dia ambil alih tempat itu. Sebab apa? Sebab kita tidak ambil berat perkara ini, mengimarahkan masjid, surau. Ini mesti dijadikan sebahagian daripada tanggungjawab parti kita di peringkat akar umbi. Mesti!

Jadi kita akan keluarkan KPI. Kita monitor, bahagian monitor cawangan, Perhubungan monitor bahagian dan ibu pejabat monitor semua sekali. Kita pantau semua. Kita cuba betulkan sebelum terlambat. Jangan dekat-dekat pilihan raya ke-14 baru terkial-kial kita nak betulkan keadaan. Pada masa itu, telah terlambat.

Berapa ramai ahli UMNO yang tak daftar sebagai pengundi? Ramai... Bila dah semput masa itu barulah kita nak cari Wanita buat kerja.

Patutnya kita buat ini cara tersusun. Inilah parti yang dalam zaman moden. Inilah parti dalam 21st century.

Parti UMNO mesti menampakkan party of the future bukan party of the past, bukan parti atas kecemerlangan zaman silam perjuangannya tetapi parti yang berdiri di atas masa depan yang hebat di bawah parti UMNO kepimpinan kita.

Inilah yang mesti kita lakukan.

Soal pemilihan, saya rasa prinsip pemilihan baik tapi antara syarat bertanding mungkin terlalu longgar. Kita tak nak terlalu ketat dan terlalu longgar juga, jadi kita bincang perkara ini. Saya tidak mahu buat keputusan sendiri, MT kena bincang, kita kena minta pendapat bahagian juga.

Saya fikir jawatan Ketua Bahagian juga terlalu longgar, orang mudah sangat. Kalau dia serius tak apa tetapi kalau orang kata, maaf cakap... orang putus wayar pun nak lawan, susah juga. Silap-silap orang putus wayar jadi presiden parti susah juga. Susah...

Ada juga orang fikir nak cari glamor lawanlah presiden. Presiden pula kena turun bawah diperkenalkan kepada perwakilan, dah sah malu juga. Di gode-godenya.

Inilah kita tahu 3.4 juta ini, macam-macam manusia ada dalam parti kita ini.

Selain itu, kita perlu lebih banyak ilmuwan dan ulama, agamawan, profesional dan sebagainya dalam parti. Ini perlu kita lakukan secara terancang.

Sebab itulah bila saya ada kuasa melantik tambahan Majlis Tertinggi, saya lantik dalam kalangan agamawan, profesional dan sebagainya supaya kepimpinan parti UMNO kita ini subur lagi dengan pelbagai golongan, di peringkat bahagian pun saya minta perkara ini dilakukan.

Bila saya semak sudah terlambat sebab semua dah lantik. Hampir semua sudah dilantik mengikut chai masing-masing, mereka gunakan chai yang sedia ada.

Saya tahu... mesti ikut chai sebab orang putih kata pay back time, mesti lantik.

Jadi kalau lapan tambahan itu, dua tiga lagi bolehlah lantik orang agama ke orang profesional supaya kepimpinan kita di semua peringkat menjadi lebih teguh dan lebih berkesan.

NELSON MANDELA

UMNO membuat pendirian kita hantar mesej takziah kepada parti ANC dan penghargaan kita atas perjuangan seorang tokoh keamanan yang tiada tolok bandingnya.

Kita hantar atas nama UMNO sebab UMNO berjuang dalam prinsip yang sama.

Saya nak bawa satu cerita yang saya dengar ketika saya Menteri Pertahanan.

Rakan sejawat saya, (Masiou) Lekota namanya. Lekota ini masuk penjara dengan Mandela selama 17 tahun, Mandela masuk penjara 27 tahun.

Dia beritahu saya di (penjara) Robben Island bila musim sejuk, suhu terlalu sejuk. Bila terlalu sejuk, dia buat dua bulatan, satu bulatan di luar orang lama, satu bulatan di dalam orang muda.

Saya tanya dia kenapa? Sepatutnya orang muda di luar orang tua di dalam. Dia beritahu saya kalau orang muda hidup perjuangan masih boleh diteruskan lagi. Ini bila orang berjuang atas semangat menentang aparteid dan sebagainya.

Orang perjuangan tidak fikir kedudukan, dia tak fikir habuan, dia fikir hendak kebebasan dan dia tahu perjuangan ini akan makan masa yang agak panjang sebab itulah orang lama sanggup berkorban untuk orang muda kerana bila orang muda dapat hidup, perjuangan masih dapat diteruskan.

Jadi kalau saya minta yang lama itu bagilah jalan sedikit, bolehkah? Bukan saya kata kita tolak semua tapi ada ketika kita mesti sediakan pelapis kepimpinan dalam parti dan negara kita.

Tanggungjawab kita itu, kewajipan kita. Kita nak serah negara kepada siapa? Kita mesti serahkan negara kita kepada pemimpin, pemimpin yang sudah pun kukuh dengan nilai perjuangan UMNO yang sejati. Sebab itu kita nak buat pengkaderan dalam parti kita. Sediakan lebih banyak lagi pelapis -pelapis kita dan kita tidak apalah.

Sampai masanya mereka akan tampil ke hadapan. Tetapi yang penting, perjuangan kita tetap dapat kita teruskan dengan jaya.

Saya harap semangat seperti ini kita tanam dalam parti kita di semua peringkat. Insya-Allah parti kita akan berjaya.

Tentang pindaan-pindaan yang lain saya serahkan pada Muhyiddin sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan dan saya amat menghargai kenyataan yang dibuat oleh Muhyiddin tadi untuk sentiasa menyokong bersama-sama dengan saya, memimpin parti kita kerana inilah sahaja yang ada untuk orang Melayu. Jagalah UMNO, tanpa UMNO, di mana orang Melayu nak menaruh harapan.

Sebagai Presiden UMNO, sebelum mengakhiri ucapan saya ingin berpesan-pesan memberi pedoman.

Walau sutera cantik dipakai,

Belacu juga tahan diuji,

Sudah lumrah dalam perjuangan,

Ada yang luka ada yang parah,

Ada yang pergi membawa hati,

Ada yang hilang entah ke mana,

Apa guna merajuk hati,

Sampai membakar perjuangan sendiri.

Kalau UMNO dah tertewas dan mati, kalau UMNO sudah tidak bersenandung lagi,akhirnya tersungkur menyembah bumi, segalanya sudah tidak bermakna, semuanya sudah tidak bererti.

Benar jika ada pun khidmat yang telah dicurah, jika ada pun bakti yang telah disemai, usahlah sedikit pun berasa kesal, sekali pun ia tidak terpandang di dunia sementara ini.

Pesan orang cerdik zaman bahari, tulislah jasa-jasa kita itu di atas pasir pantai, supaya hilang tersapu ombak, kerana budi kita yang baik, pastinya dikenang kelak.

Sayugialah, dalam gemblengan dan ikhtiar transformasi Melayu dan tanah air yang belum sudah ini, jadikanlah luka dan parut itu sebagai tanda azimat bahawa kitalah pahlawan-pahlawan UMNO yang sedang berjuang.

Ya, memang UMNO tidak sempurna.

Ya, memang UMNO tidak lengkap.

Kendati itu, tabahkanlah nurani dan berlapang-lapanglah dada bahawa perjuangan UMNO secara manusiawinya adalah amat teguh dan sempurna.

Pokoknya, janganlah Melayu berdengki-dengki sesama kita, janganlah Melayu memfitnah sesama bangsa, janganlah Melayu memusnah sesama sendiri.

Bersabarlah dalam menerima cubaan, teguhkanlah iman di dada, perjuangan ini adalah untuk kita terus hidup, pengorbanan yang dibuat adalah untuk melihat UMNO terus mekar dan mengharum demi anak cucu.

Janganlah ditangguh-tangguh, usahlah berbasa-basi, janganlah berdolak-dalih lagi menggalas perjuangan mulia ini.

Sesungguhnya, Allah tuhan yang mentadbirkan siapa yang Dia kehendaki untuk naik dan siapa yang Dia kehendaki untuk turun.

Kita merancang, Allah juga merancang dan Dialah sebaik-baik perancang.

Ketahuilah Allah itu tidak tidur, Allah itu tuhan yang nampak segala.

UMNO sedang berbuat sehabis baiknya, redalah atas perjuangan ini, berserahlah segala kepada-Nya, semoga negara ini menjadi baldatun toyyibatun warabbun ghafur.

Walau pembangkang terus-terusan bermain api, beraja di mata, beraja di hati, tetapi UMNO dengan penuh bermaruah akan tetap bersultan di mata, bersultan di hati.

Namun, siapa kata UMNO tidak berani, siapa kata UMNO berdiam diri, UMNO lah yang akan membenteng betis dan menahan dengan perabung-perabung dada, semua tusukan-tusukan jahat itu demi membela dan mempertahankan Islam untuk nasib Melayu, bumiputera dan Malaysia tercinta kita ini.

Oleh sebab itulah, selama ini, biar kita dicerca, biar kita diasak sebegitu rupa, UMNO tidak sesekali akan putus asa, UMNO tidak sesekali akan merelakan bumi Malaysia ini diganggu-gugat atau dibinasakan walau sezarah pun kepentingannya.

Wahai ahli UMNO semuanya, wahai pejuang parti sekalian, bingkas dan bangkitlah UMNO parti menjunjung watan, UMNO lah parti anak jantan.

Jauh ke tengah si pulau pandan,

Gunung daik bercabang tiga,

Berpisah hayat dari badan,

UMNO dan pertiwi diperbenteng jua.

Hidup Melayu, hidup Melayu, hidup Melayu.

Hidup UMNO, hidup UMNO, hidup UMNO.

Hidup Malaysia, hidup Malaysia, hidup Malaysia!

Juragan Malawati..

Isnin, 2 Disember 2013

Batalkan keputusan pemilihan semula UMNO Kuala Selangor - Amiruddin!

Ishak Haron (kiri ) dan Dato Amiruddin Setro 

UMNO diminta membatalkan keputusan pemilihan semula Bahagian Kuala Selangor pada 16 November lalu yang didakwa diadakan tanpa merujuk kepada jawatankuasa pemilihan parti.

Gesaan itu dikemukakan Ketua Penerangan UMNO negeri, Datuk Amiruddin Setro yang menyifatkan pemilihan semula bahagian tersebut tidak sah sama sekali.

Sebaliknya, beliau meminta pengurusan tertinggi UMNO mengekalkan keputusan pemilihan asal bahagian itu pada 19 Oktober lalu yang diadakan serentak dengan 22 UMNO Bahagian di negeri ini.

Beliau mendakwa, arahan pemilihan semula bahagian tersebut dibuat tanpa pengetahuan jawatankuasa pemilihan parti yang dipengerusikan Tan Sri Tajol Rosli seperti terkandung dalam surat yang dikemukakan jawatankuasa itu kepada Setiausaha Agung parti, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor pada 14 November lalu.

"Dalam surat itu, Pengerusi jawatankuasa pemilihan parti (Tajol Rosli) menyatakan rasa kecewa dengan Setiausaha Agung UMNO (Tengku Adnan) yang menggunakan nama jawatankuasa itu dengan mengarahkan pemilihan semula UMNO Bahagian Kuala Selangor pada 16 November lalu.

"Apa yang kita persoalkan ialah mengapa perlu ada arahan sedemikian sedangkan pemilihan bahagian yang asal (19 Oktober lalu) berjalan lancar mengikut tatacara dan prosedur yang ditetapkan perlembagaan parti," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Amiruddin berkata, arahan Setiausaha Agung itu dibuat menerusi sepucuk surat yang dikemukakan kepada Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Johan Abdul Aziz pada 7 November lalu menyatakan jawatankuasa pemilihan UMNO Pusat memutuskan UMNO Bahagian Kuala Selangor mengadakan pemilihan semula melibatkan jawatan ketua bahagian sahaja.

Juragan Malawati..

Tengku Adnan tidak akan minta maaf?


Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menafikan terlibat dan campur tangan secara langsung dalam pemilihan UMNO di Bahagian Kuala Selangor dan Kelana Jaya baru-baru ini.

Menurutnya, beliau juga tidak mempunyai sebab untuk meminta maaf terhadap dakwaan yang dilemparkan kepadanya berikutan setiap keputusan dibuat jawatankuasa khas yang dipengerusikan Tan Sri Azmi Khalid.

"Untuk apa saya hendak minta maaf dan dengan siapa, saya tidak perlu minta maaf sebab saya telah laksana tanggungjawab dan amanah dengan seadil mungkin.

"Saya juga tidak campur tangan seperti dakwaan sesetengah orang bahawa terdapat penipuan dalam pemilihan tetapi saya kata jika ada apa-apa yang tidak puas hati, mereka boleh protes waktu itu dan selepas itu tidak boleh," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program bersama warga emas di kementeriannya di sini hari ini.

Beliau mengulas desakan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Utara, Mohamad Azli Mohemed Saad semalam supaya Tengku Adnan memberi penjelasan berhubung surat beliau bertarikh 7 November 2013 kepada Datuk Johan Abdul Aziz yang kononnya Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Tajol Rosli memutuskan dan memberi arahan kepada beliau supaya pemilihan Jawatankuasa UMNO Bahagian Kuala Selangor diadakan pada 16 November.


Menurut Tengku Adnan, sebagai Setiausaha Agung UMNO, beliau tidak terlibat menganggotai mana-mana jawatankuasa yang ditubuhkan.

Jelasnya, tugasnya hanya berkaitan bidang pentadbiran dan menandatangani surat yang akan dikeluarkan.

Mengulas lanjut dakwaan itu, beliau mengakui terdapat kesilapan awal apabila surat itu ditulis kerana beranggapan jawatankuasa pemilih berhak bermesyuarat.

Bagaimanapun, katanya, jawatankuasa khas yang ditubuhkan selepas dirujuk kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan UMNO berhak memutuskan sebarang kes.

Menjawab dakwaan penglibatan beliau di bahagian Kelana Jaya, katanya, bahagian tersebut dari awal tidak mempunyai masalah cuma terdapat suara sumbang yang tidak mahu adiknya, Tengku Rethwan Tengku Mansor bertanding di kawasan tersebut.

Juragan Malawati..

Ahad, 1 Disember 2013

Pemilihan semula Ketua Bahagian UMNO Kuala Selangor, Tengku Adnan digesa mohon maaf?


Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor diminta memohon maaf secara terbuka apabila didakwa campur tangan dalam pemilihan di Bahagian Kuala Selangor.

Berikut adalah kenyataan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Utara, Mohamad Azli Mohemed Saad.

''Kita mendesak Tengku Adnan memberi penjelasan berhubung surat beliau bertarikh 7 November 2013 kepada Datuk Johan Abdul Aziz.

Tengku Adnan telah memberitahu kononnya Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Tajol Rosli memutuskan dan memberi arahan kepada beliau supaya pemilihan Jawatankuasa UMNO Bahagian Kuala Selangor diadakan pada 16 November.

Tengku Adnan juga buat kali kedua menyatakan bahawa Tan Sri Tajol memberi arahan supaya pemilihan semula hanya dibuat untuk jawatan Ketua Bahagian.

Di Kelana Jaya juga Tengku Adnan dikatakan cuba campur tangan tetapi telah dihalang oleh Presiden UMNO.

Kita menyokong surat Tan Sri Tajol bertarikh 14 November membantah pemilihan semula mesyuarat perwakilan UMNO Kuala Selangor.

Selaku Setiausaha Agung, Tengku Adnan tidak boleh pilih bulu dan mengambil peranan Tan Sri Tajol.

Justeru, kita mendesak Tengku Adnan memohon maaf secara terbuka kepada Presiden UMNO dan Jawatankuasa Pemilihan UMNO di hadapan semua perwakilan semasa Perhimpunan Agung UMNO minggu depan.

Sementara itu, Tengku Adnan gagal dihubungi oleh Mingguan Malaysia untuk mengulas lanjut mengenai dakwaan tersebut.

Juragan Malawati..

Sabtu, 23 November 2013

Ketua pembangkang DUN Selangor digantung?


SHAH ALAM 22 Nov. - Ketua Pembangkang negeri, Datuk Shamsudin Lias digantung sehari daripada menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bermula hari ini kerana mempersoalkan tindakan Exco mengaitkan permasalahan rakyat yang dibangkitkan seorang wakil rakyat Barisan Nasional (BN) sebagai sangkaan jahat.

Shamsudin (BN-Sungai Burong) ketika sesi perbahasan bangkit mempertahankan hujah Halimaton Saadiah Bohan (BN-Kota Damansara) yang sebelum itu mahu kerajaan negeri memberi perhatian terhadap kenaikan kadar sewa Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Lembah Subang dan Kota Damansara.

Halimaton ketika membahaskan Bajet Selangor 2014 sebelum itu mahu kerajaan negeri menurunkan kadar sewa PPR terbabit yang dikenakan pada kadar RM250 kepada RM124 sebulan kepada 15,000 penghuninya khususnya daripada golongan orang kurang upaya, warga emas dan ibu tunggal.

Menurut Halimaton, kadar kenaikan tersebut membebankan golongan berkenaan sehingga menyebabkan ada di antara penghuni mempunyai tunggakan sewa yang tinggi.

Bagaimanapun, Elizabeth Wong (PKR-Bukit Lanjan) dan Datuk Teng Chang Khim (DAP-Sungai Pinang) masing-masing merupakan Exco kerajaan negeri bangkit mencelah dan menyatakan kenyataan Halimaton itu adalah sangkaan jahat di bawah Perkara 36(6) Peraturan-peraturan Tetap Dewan selain isu tersebut telah dijawab dalam sesi DUN sebelum ini.


Tindakan Elizabeth dan Chang Khim itu menyebabkan Shamsudin bangkit mempersoalkan penggunaan peraturan tersebut kerana apa yang dibangkitkan Halimaton itu adalah menyuarakan pandangan rakyat yang sepatutnya diambil kira dan didengari oleh kerajaan negeri.

Reaksi Shamsudin itu telah mencetuskan ketegangan sebelum Timbalan Speaker, Nik Nazmi Nik Ahmad berkali-kali mengarahkan beliau duduk, namun Ketua Pembangkang itu meneruskan hujahnya mempertahankan Halimaton sebelum digantung dewan di bawah Perkara 44(2) Peraturan-peraturan Tetap Dewan.

Nik Nazmi turut meminta Halimaton menarik balik kenyataannya mengenai isu kenaikan sewa PPR tersebut yang didakwa bermula seawal Jun 2013.

Sementara itu, Shamsudin ketika ditemui pemberita lobi DUN menyatakan beliau tidak berniat untuk menghina atau menidakkan mana-mana peraturan dewan.

"Sebaliknya, kita mahu setiap perkara yang dibangkitkan dalam dewan dapat didengari oleh kerajaan negeri apatah lagi mengenai isu kenaikan sewa PPR tersebut yang melibatkan kepentingan rakyat.

"Bagaimana kita mahu selesaikan masalah rakyat sekiranya setiap kali kita bangkitkannya, perkara itu dianggap sangkaan jahat," katanya.

Dalam pada itu, Halimaton ketika menyambung sesi perbahasan pada petang ini bersetuju menarik balik kenyataannya mengenai tempoh kenaikan sewa PPR itu bermula.

"Saya tarik balik kenyataan saya itu jika perkara itu menimbulkan salah faham demi kepentingan rakyat," katanya.

Juragan Malawati..

Jumaat, 22 November 2013

MANA AMBIGA...!!! DULU TUDUH SPR TAK BERSIH, SEKARANG PEMILIHAN PAS PUN KANTOI MENIPU AHLI?


Tuduh SPR tak bersih dan menipu ... rupa-rupanya pemilihan PAS pun nak menipu juga .... hahaha..!!!

Nak sekarang mereka sendiri mengakui kerana ada unsur penipuan di kertas undi ...


SHAH ALAM: Jawatankuasa Pemilihan PAS membatalkan pengundian bagi jawatan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat ekoran berlakunya kesilapan pada kertas undi.

Pengerusinya, Asmuni Awi berkata, proses pengundian bagi memilih 18 AJK PAS itu akan diadakan semula pada Sabtu pagi.

"Kita kesan terdapat kesalahan pada kertas undi, jadi bagi mengelakkan sebarang implikasi yang lebih besar...kita tangguhkan hingga esok," katanya.














Juragan Malawati..

Khamis, 21 November 2013

Selangor guna rizab negeri sekadar helah?


Shah Alam : Pengumuman kerajaan Selangor menggunakan rizab negeri berjumlah RM430 juta bagi tujuan pembangunan disifatkan sebagai helah mengaburi pihak tertentu, kononnya Belanjawan 2014 negeri mengutamakan pembangunan.

Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Mohd Shamsudin Lias, berkata penggunaan rizab negeri itu dianggap sebagai ‘bajet desakan’ untuk memenuhi permintaan pihak tertentu dalam pakatan pembangkang, yang tidak sebulu dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Dibuat saat akhir

“Kalau betul-betul hendak pentingkan pembangunan, kenapa tidak masukkan terus dalam bajet yang dibentangkan semalam (kelmarin). Adakah pengumuman penggunaan rizab negeri ini hanya untuk menyedapkan hati pihak tertentu.

“Kami juga percaya pengumuman ini dibuat saat-saat akhir sebab didesak supaya perbelanjaan pembangunan ditambah,” katanya kepada media pada sesi rehat Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, di sini, semalam.

Kelab Penyokong Kerajaan Pakatan (BBC) Selangor sebelum ini tidak bersetuju dengan bajet yang dibentangkan Abdul Khalid apabila hanya memperuntukkan sebanyak RM625 juta untuk perbelanjaan pembangunan.

BBC dalam satu memorandum yang dihantar kepada Menteri Besar baru-baru ini menggesa perbelanjaan pembangunan ditambah kepada RM800 juta sebagai langkah menjana serta merangsang pertumbuhan ekonomi.


Shamsudin (BN-Sungai Burong) berkata, Abdul Khalid tidak perlu berbangga dengan statusnya sebagai ahli korporat yang hebat kerana belanjawan kerajaan negeri selama tiga tahun berturut-turut bermula 2009 mencatatkan defisit.

Bajet defisit

“Kerajaan Selangor pernah mencatat bajet lebihan pada 2006 dan 2007. Sekarang ini Selangor catat bajet defisit, berbeza dengan Sarawak, Johor dan Pahang yang mencatat bajet lebihan.

“Kalau dikatakan bajet berimbang, tidak akan ada bajet tambahan atau usul meluluskan dana perbekalan tambahan. Kalau kita tengok rekod pentadbiran Abdul Khalid, hampir setiap sidang DUN akan ada tambahan bajet,” katanya.

Kelmarin, Abdul Khalid mengumumkan peruntukan sebanyak RM1.85 bilion untuk Bajet 2014 iaitu tertinggi dalam sejarah perbelanjaan negeri itu.

Belanjawan bertemakan Belanjawan Berhemat dan Berimpak Tinggi, Maslahat Rakyat itu memperuntukkan sebanyak RM1.225 bilion atau 66.2 peratus untuk perbelanjaan mengurus, manakala RM625 juta perbelanjaan pembangunan.

Selain itu, kerajaan negeri mengumumkan penggunaan rizab negeri berjumlah RM430 juta bagi tujuan pembangunan.

Bagaimanapun, penggunaan rizab itu mesti mendapat kelulusan DUN Selangor bagi memastikan dana itu diguna sebaik mungkin.

Juragan Malawati..

Jumaat, 8 November 2013

Timbalan Presiden PAS : Nik Amar Cabar Mat Sabu?


Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Amar Nik Abdullah telah mengesahkan beliau akan bertanding jawatan Timbalan Presiden menentang penyandang jawatan berkenaan, Mohamad Sabu (Mat Sabu).

Pertandingan satu lawan satu itu meyaksikan Nik Amar mewakili kem ulama manakala Mat Sabu mewakili kem bukan ulama.

Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Datuk Husam Musa yang sebelum ini diwar-warkan bakal bertanding Timbalan akhirnya memutuskan untuk bertanding Naib Presiden Pas.

Berikut senarai lengkap yang diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pas, Asmuni Awi hari ini.

Presiden PAS: Datuk Seri Abdul Hadi Awang (menang tanpa bertanding)

Ketua Dewan Ulama: Datuk Harun Taib (menang tanpa bertanding)

Timbalan Ketua Ulama : Datuk Ustaz Ahmad Yakob (menang tanpa bertanding)

Naib Ketua Ulama : Datuk Dr Mahfodz Mohamad (menang tanpa bertanding)

Timbalan Presiden :

1. Datuk Nik Amar Nik Abdullah (ulama)
2. Mohamad Sabu (penyandang)

Naib Presiden :

1. Datuk Husam Musa (penyandang),
2. Datuk Mahfuz Omar (penyandang),
3. Salahuddin Ayub (penyandang),
4. Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (ulama)
5. Datuk Abu Bakar Chik (ulama)

Ketua Dewan Pemuda :

1. Kamarulzaman Muhammad (ulama)
2. Suhaizan Kaiat
3. Zulhazmi Sharif

Timbalan Ketua Dewan Pemuda :

1. Mohd Khalil Abdul Hadi (ulama/anak Presiden Pas)
2. Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaakob

Naib Ketua Dewan Pemuda :

1. Ahmad Zamri Asa’ad Khuzaimi (ulama)
2. Ir Mohd Khairul Nizam Khairuddin

Ketua Dewan Muslimat :

1. Nuridah Salleh (ulama)
2. Siti Zailah Mohd Yusof (penyandang)

Timbalan Ketua Muslimat

1. Dr Siti Mariah Mahmud (penyandang)
2. Dr Najihatussalehah Ahmad (ulama)

Naib Ketua Muslimat :

1. Mumtaz Mohd Nawi (penyandang)
2. Dr Rosni Adam (ulama)

Juragan Malawati..

Rabu, 6 November 2013

#PRKSgLimau : Analisa, Benarkah Pengundi Cina Menyokong BN Di Sungai Limau?


Pertambahan berikut adalah terhadap undi Barisan Nasional

6.7 peratus atau 1,842 daripada 27,222 pemilih berdaftar di DUN Sungai Limau terdiri pengundi Cina. Benarkah ada sokongan tambahan daripada pengundi Cina di Sungai Limau?

MCA begitu yakin bahawa sokongan masyarakat Cina terhadap BN akan kembali pada Barisan Nasional ( baca di sini ). Namun keyakinan MCA itu hanya boleh diukur secara adil jika sekurang kurangnya 80% masyarakat Cina atau 1,469 orang pengundi Cina turun mengundi di Sungai Limau.

Selepas pengundian selesai, yang turun hanyalah 1,065 orang (51.05%) di Sungai Limau, jauh berbeza berbanding peratus turun undi Sungai Limau sendiri iaitu 85.5%.

Jika begitu, belum tentu kesemua 1,065 orang itu memberi undi kepada Barisan Nasional? Boleh jadi perbezaan 1,029 undi itu juga adalah daripada orang Melayu yang telah mengundi PAS pada pilihan raya umum Mac 2013.

Namun jika dilihat pada jadual di atas, sejumlah 1,108 pengundi Cina hanya berkumpul di lima Daerah Mengundi sahaja.

Untuk bantuan pendidikan sahaja, BN telah beri sejumlah RM2.35 juta. Bantuan itu terdiri daripada RM200,000 untuk Tabung Pendidikan Cina Sungai Limau, bantuan RM1 juta untuk SRJK (C) Aik Min, RM1 juta untuk SRJK (C) Yuk Meng Sg Limau, serta RM50,000 untuk SRJK (C) Pek Hwa.

Sekolah sekolah terbabit adalah dalam kawasan lima Daerah Mengundi dalam jadual di atas. Apakah ini turut memberi kesan pada pertambahan pengundi Cina terhadap BN?

Belum tentu ketepatannya. Ini kerana dalam lima kawasan yang bertambah 1,029 undi kepada BN itu, terdapat ramai pengundi Melayu. Apakah pertambahan itu adalah daripada pengundi Melayu?

Mari kita lihat pecahan pengundi Melayu di lima kawasan itu :

1. Simpang Tiga 1,053 orang Melayu (ahli UMNO 538 orang)
2. Sungai Daun 1,700 orang Melayu (ahli UMNO 664 orang)
3. Sungai Limau 1,053 orang Melayu (ahli UMNO 455 orang)
4. Batu 16 1,003 orang Melayu (ahli UMNO 292 orang)
5. Kg Titi Batu 1,378 orang Melayu (ahli UMNO 451 orang)

Jumlah 6,187 orang Melayu dan sejumlah 2,400 orang ahli UMNO. Bilangan pengundi Melayu ini lebih ramai daripada hanya sejumlah 1,108 pengundi Cina di lima kawasan ini.

Dalam PRU13, BN dan PAS mendapat undi seperti berikut di lima kawasan berikut :

1. Simpang Tiga BN (640), PAS (594)
2. Sungai Daun BN (853), PAS (716)
3. Sungai Limau BN (556), PAS (568)
4. Batu 16 BN (380), PAS (574)
5. Kg Titi Batu BN (541), PAS (817)

Jika dilihat pada pola undi BN dan jumlah ahli UMNO di lima kawasan ini, didapati jumlah undi pada BN adalah sejumlah 2,970 undi sedangkan hanya terdapat 2,400 orang ahli UMNO di lima kawasan tersebut. Lebihan sejumlah 570 undi.

Dengan mengandaikan semua ahli UMNO akan sokong BN, maka lebihan 570 undi ini tentunya datang daripada orang Melayu atas pagar, orang PAS atau pengundi Cina (sejumlah 1,108) di kawasan tersebut. Itu keputusan PRU13.

Apa yang berlaku dalam PRK Sungai Limau yang lepas ?

1. Simpang Tiga BN (794), PAS (397), Undi PAS kurang 197
2. Sungai Daun BN (866), PAS (665), Undi PAS kurang 51
3. Sungai Limau BN (691), PAS (426), Undi PAS kurang 142
4. Batu 16 BN (425), PAS (482), Undi PAS kurang 92
5. Kg Titi Batu BN (613), PAS (687), Undi PAS kurang 130

Di lima PDM ini, Undi BN dapat adalah sejumlah 3,389, dengan mengandaikan semua orang UMNO (2,400 orang) undi BN, maka ada lebihan 989 undi di lima PDM tersebut.

Undi PAS pula berkurang sebanyak 612 undi di lima PDM tersebut. Apakah lebihan 989 undi itu datangnya daripada pengundi Melayu yang dahulunya memilih PAS atau datang daripada undi Cina?

Tidak semua masyarakat Cina turun mengundi, hanya 51.05% turun mengundi. Oleh itu daripada 1,108 masyarakat Cina di lima PDM tersebut, yang turun mengundi mungkin hanya 565 orang (51%) sahaja.

Apakah semua 565 orang ini mengundi BN dan menyumbang kepada pertambahan sejumlah 989 undi yang BN perolehi di lima PDM tersebut?

Apakah tidak ada langsung undi masyarakat Cina pada PAS? Mustahil.

Jika semua 565 ini undi BN pun, masih ada lagi baki 424 undi yang sudah tentunya daripada pengundi Melayu yang bukannya ahli UMNO. Undi dari ahli PAS dan orang atas pagar.

Pengundi Cina mungkin memberi undi BN?

Ianya tidak dapat diulas dengan tepat kerana MCA dan Gerakan tidak punyai data yang jelas tentang keahlian parti mereka di lima PDM tersebut. Inilah kelemahan utama yang MCA dan Gerakan perlu atasi jika mahu menang dalam PRU14.

Jika tidak, jangan hanya salahkan pihak lawan semata mata. Kekalahan berlaku kerana faktor pengurusan parti sendiri.

Kesimpulannya, tidak semua masyarakat Cina di lima PDM tersebut menyumbang pada pertambahan sejumlah 989 undi pada BN. Undi daripada orang atas pagar dan ahli ahli PAS juga mungkin ada. Terdapat pergerakan undi daripada masyarakat Cina kepada BN, tetapi tidaklah dalam jumlah besar yang disangka.

BN perlu analisis dengan lengkap data dan statistik di dua kawasan Melayu ini (Kuala Besut) dan (Sungai Limau). Di Kuala Besut bertambah 167 undi dan di Sungai Limau berjaya kurangkan undi PAS sejumlah 1,690 undi.

UMNO kena cari formula bagaimana untuk cairkan "pengundi pengundi tegar" PAS yang terdiri daripada Melayu kepada BN. Jika formula itu berjaya, insyallah banyak lagi kawasan BN akan tawan.

Undi masyarakat Cina adalah bersama pihak yang mereka percaya akan jadi kerajaan. Disebabkan kerajaan negeri tidak berubah jika menyokong PAS di Sungai Limau, maka sebab itulah ada "sedikit perubahan" undi Cina terhadap BN di Sungai Limau.

Sumber : Angin Perubahan

Juragan Malawati..

Nampaknya pengundi Sg Limau belum sedia berhijrah?


Ada penduduk Sungai Limau yang belum bersedia untuk berhijrah - itulah rumusan keputusan PRK Dun Sungai Limau yang menyaksikan Pas berjaya mengekalkan kerusi itu setelah dipegang lima penggal oleh Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak.

Walaupun dijanjikan dengan pelbagai tawaran untuk berhijrah, pengundi memilih untuk kekal bersama Pas dengan memberi kemenangan kepada Mohd Azam Abdul Samat dengan majoriti 1,084 undi menewaskan calon BN, Dr Ahmad Sohaimi Lazim yang memperolehi 10,985 undi.

Ternyata walaupun ada yang mahu melakukan penghijrahan tetapi tidak kesampaian apabila masih ramai pengundi yang mahu mengekalkan staus quo bagi meneruskan kesinambungan penguasaan Pas untuk kerusi itu setelah terlepas kerusi Parlimen Jerai pada PRU13 kepada BN yang sudah menguasai Dun Guar Chempedak dan Gurun sejak sekian lama.

Pada PRU13, Azizan menang kerusi itu dalam pertandingan empat penjuru dengan majoriti 2,774 undi. BN diwakili sepupunya, Ir Mohd Fadzilah Mohd Ali.

Pas dalam kempen kali ini tidak menjanjikan apa-apa kecuali Mohd Azam memberi jaminan untuk membaiki jalan raya yang rosak dan menyediakan perkhidmatan WiFi percuma kepada penduduk.

Sama ada mampu atau tidak melaksanakannya itu bukan persoalannya kerana pengundi sedia maklum Adun pembangkang tidak berupaya melaksanakan apa-apa sama seperti ketika BN menjadi pembangkang pada PRU12.

Pengalaman BN selama lima tahun dari 2008 hingga Mei 2013 boleh menjadi pengajaran mengenai kemampuan pembangkang walaupun ada "bapa" di Putrajaya yang dapat menyalurkan pelbagai peruntukan untuk projek pembangunan di negeri ini melalui pejabat kemajuan negeri Kedah.

Dan kali ini, sebagai pembangkang setelah tewas dalam PRU13, Pas tidak mampu lagi menjanjikan apa-apa kepada pengundi Dun Sungai Limau tetapi sekadar "janji air liur" seperti kata sesetengah pemimpin BN sebelum ini.

Menurut mereka, apabila tidak berkuasa ke atas kerajaan negeri, Pas tidak mampu menjanjikan sebarang projek atau program pembangunan walaupun untuk mencuci longkang sekali pun kerana ia memerlukan peruntukan, dan sudah pasti dari kerajaan.

Tetapi pengundi Dun Sungai Limau mungkin tidak begitu fokus kepada pembangunan kerana sebelum ini pun tidak banyak projek yang dapat dilihat dilaksanakan di situ walaupun wakilnya seorang menteri besar.

Mereka mungkin lebih mementingkan hubungan ukhuwah, mengekalkan nostalgia tokoh yang tiada tolok bandingan dan mempertahankan maruah parti kerana dianggap kubu kuat Pas selama ini.

Nah, keputusan sudah dibuat dan pasti pengundi menyedari kesan atau risiko memilih wakil rakyat dari pembangkang yang tidak lagi sealiran dengan pentadbiran kerajan negeri yang baru dan kerajaan Pusat.

Seperti kata Menteri Besar, Datuk Mukhriz Mahathir bahawa wakil rakyat dari pembangkang hanya boleh berjanji dan tidak mampu melaksanakannya kerana tidak mempunyai keupayaan atau kemampuan berbanding BN yang boleh menepati janji kerana ia dibuat atas nama sebuah kerajaan.

Dengan slogan "Berani Hijrah", Mukhriz mengajak pengundi kawasan ini beralih angin dengan memilih wakil dari BN bagi memudahkannya membawa cadangan kepada kerajaan negeri atau pusat untuk pertinbangan dan kelulusan.

"Wakil rakyat yang sama warna dengan kerajaan negeri dan pusat akan memudah dan mempercepatkan semua urusan. Berbanding wakil rakyat pembangkang yang hanya boleh mengemukakan cadangan atau mendesak dan terus mendesak kerajaan.

"Tetapi keputusan akhir terletak kepada kerajaan yang memerintah sama ada menerima atau menolak cadangan itu. Siapa yang rugi jika dapat wakil rakyat pembangkang. Sudah tentu pengundi di kawasan ini," katanya.

Di sebalik pelbagai pembangunan yang dirancang untuk jangka pendek dan panjang, BN berjanji untuk menaiktaraf penduduk di kawasan itu agar setanding dengan kawasan lain di Kedah termasuk dari segi pendapatan dan limpahan nikmat pembangunan.

Tetapi kini semuanya mungkin tinggal impian setelah pengundi tidak bersedia berhijrah bersama BN untuk menikmati masa depan yang lebih gemilang.

Sungguhpun begitu, Mukhriz berjanji akan meneruskan cadangan pembinaan jalan utama menghubungkan Guar Chempedak dengan Pulau Bunting dan sebuah pelabuhan di situ di sebalik kekalahan calon BN dalam pilihan raya itu.

Saranan kekal yang diterjemahkan oleh Mukhriz kepada pengundi di situ juga belum dapat dihayati sepenuhnya.

Mukhriz menwarkan Sungai Limau sebagai dun angkat menteri besar bagi menyanggah slogan kekal dilaungkan Pas dengan alasan ia adalah bekas kawasan ketua pentabiran negeri suatu ketika dahulu.

"Pas kata nak kekal sebab ini kawasan bekas menteri besar. Jadi saya pula nak bagi satu komitmen kepada semua pungundi. Kalau BN menang, bukan sahaja ada Adun (Ahmad Sohami) tetapi saya akan jadi kawasan ini sebagai Dun angkat.

"Jadi samalah keadaannya sebelum ini. Wakil rakyat Pas adalah menteri besar. Sekarang saya juga akan jadikan Dun Sungai Limau sebagai kawasan angkat. Jadi samalah seperti yang diperjuangkan Pas.

"Cuma masalah sekarang wakil Pas bukan lagi menteri besar tetapi BN akan mendapat menteri besar sebagai bapa angkat Dun," katanya.

Walaupun dengan hujahan itu, pengundi tetap memilih wakilnya untuk membawa suara mereka di dalam
Dun kelak walaupun ramai yang menjangkakan BN mempunyai peluang cerah untuk merampasnya.

Seorang pemerhati politik berpendapat BN mempunyai peluang untuk merampas kerusi itu walaupun menghadapi saingat sengit berdasarkan kepada gerak kerja jentera pilihan raya dalam tempoh 12 hari itu.

"Mereka berjaya menembusi banyak kubu Pas termasuk di Bukit Choras, Bukit Besar, Permatang Buloh dan Sungai Dedap.

"Kalau dahulu memang BN tidak masuk ke kawasan ini tetapi sekarang boleh bertemu penduduknya yang berlainan fahaman politik. Kalau dahulu memang semua pintu ditutup tetapi kini agak berbeza responsnya apabila orang BN datang," katanya.

Sekali lagi timbul persoalan sama ada jentera BN benar-benar menembusi kawasan dalam kubu Pas atau luaran sahaja menyababkan pihak lawan tidak risau dengan kehadiran mereka kerana yakin keutuhan dan kesetiaan ahlinya selama ini.

Seorang veteran Umno tertanya-tanya sama ada jentera BN berjaya melemahkan kekuatan Pas di empat kawasan itu yang dianggap hitam sebagai usaha mengurangkan undi majoriti bagi daerah mengundinya.

"Setiap kali pilihan raya, kawasan ini menjadi tumpuan kerana Pas akan menang dengan majoriti besar. Kemenangan BN di kawasan lain tidak cukup untuk menampung atau meneutralkan undi Pas.

"Cuba lihat undi Pas di kawasan Bukit Besar. Mereka menang dengan majoriti melebihi 1,000 undi. Dengan undi itu, ia sudah cukup untuk membolehkan Pas menguasai Dun Sungai Limau. Itu pun belum mengambil kira kelebihan undi kecil di kawasan lain," katanya.

Jadi tidak hairanlah apabila seorang pemimpin Umno bahagian lain yang berjiran dengan Parlimen Jerai berkata, jika BN dapat mengurangkan undi Pas di kawasan hitam, peluang untuk menang adalah cerah.

"Tetapi masalahnya undi Pas di Bukit Besar dan Bukit Choras akan 'menelan' semua undi yang dimenangi oleh BN," katanya.

Lantaran itu, ada seorang pemimpin lain berkata, BN perlu menang di kawasan mengundi lain sekurang-kirangnya dengan kelebihan 200 undi untuk menampung jurang besar di kawasan Bukit Besar dan Bukit Choras.

Itu satu lagi persoalan. Pemerhatian pada hari mengundi mendapati jentera pilihan raya Pas bergerak lebih efisien dan agresif untuk membawa keluar ahli atau penduduk kampung pergi mengundi berbanding BN. Di sepanjang jalan, hanya kelihatan kereta, van dan motosikal dengan bendera Pas yang berulang alik di atas jalan raya.

Kenderaan dengan lambang dacing seolah-olah tenggelam dan tidak banyak kelihatan untuk membawa penyokongnya ke pusat mengundi.

Pemerhati politik berkata, Pas memang begitu agresif pada hari mengundi untuk membawa keluar pengundi berbanding BN yang nampak lebih relaks walupun perayu undinya begitu agresif.

"Tidak perlu agresif pada kempen dan ceramah kerana ia bukan faktor yang menentukan kemenangan. Orang datang dengar dan balik.

"Paling penting ialah pada hari mengundi. Kalau berjaya bawa keluar ramai penyokong kita, sudah pasti calon kita akan menang. Inilah yang dilakukan oleh Pas," katanya.

Menurutnya, Pas turut melakukan taktik yang pernah digunakan PKR pada masa PRK Permatang Pauh beberapa tahun lalu dengan "menyesakkan" jalan raya dengan puluhan kereta penyokongnya agar lalu laintas terhalang.

"Mereka bijak merancang dengan membawa pengundi lebih awal iaitu bermula jam 7 pagi hingga 12 tengah hari. Apabila hampir semua penyokong mereka selesai mengundi, ahli Pas yang terlatih dan secara terancang akan membuat jalan menuju ke pusat mengundi menjadi sesak.

"Perjalanan yang biasa mengambil lima atau 10 minit kini menjadi satu atau satu setengah jam. Keadaan itu tersebar ke merata tempat menyebabkan ada pengundi yang tidak mahu kerana bimbang keselamatan atau tersangkut dalam kesesakan. Malangnya kebanyakan pengundi yang belum keluar adalah penyokong BN," katanya.

Beliau berkata, kesesakan itu berlarutan sehingga jam 4.30 petang petang menyebabkan ramai yang sudah malas untuk keluar mengundi dan tidak berupaya menolong menambah undi kepada BN.

"Ini turut menjadi faktor kepada kekurangan undi BN dalam PRK kali ini," katanya.

Satu lagi tumpuan ialah sama ada undi Cina sudah kembali kepada BN. Berdasarkan kepada jumlah undi yang diterima calonnya di kawasan majoriti Cina menunjukkan tidak banyak perubahan yang berlaku.

Pemerhati politik itu berkata, undi dari pengundi tua memang diberi kepada BN tetapi pengundi muda Cina masih kekal dengan Pas, rakan sekutu DAP dan PKR dalam PR.

Beliau berkata, agak sukar penngundi muda Cina untuk beralih kepada BN dalam sekelip mata kerana mereka sudah biasa dengan pelbagai isu yang dibangkitkan PR terhadap BN.

"Jadi nak kata, pengundi Cina sudah kembali kepada BN adalah sukar dibuktikan setakat ini. tetapi sekurang-kurangnya sudah ada sedikit kesedaran dalam kalangan mereka dengan mengambil kira faktor ekonomi dan survival bangsa," katanya.

Sekurang-kurangnya PRK Dun Sungai Limau boleh menjadi pengukur kepada BN untuk menilai semula keberkesanan jenteranya termasuk yang dibawa masuk dari luar Kedah benar-benar membantu atau sekadar mengisi ruang dan waktu yang disusun oleh parti atau untuk makan angin walaupun ada yang bersemangat dan mempunyai komitmen tinggi. .

Pas pula tidak boleh terus gembira dengan kemenangan ini kerana ia juga sebagai isyarat pengundi makin bersikap terbuka dan boleh menerima pembaharuan yang bakal dibawa oleh BN kerana banyak kawasan yang sebelum ini dianggap kubu kuat sudah ditembusi oleh jentera pilihan raya BN walaupun sebagai permulaan atau perintis jalan.

Juragan Malawati..

Rabu, 30 Oktober 2013

Anwar perlu henti manipulasi GST?


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim digesa menghentikan politik murahan dengan memanipulasi pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kononnya membebankan rakyat.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Ab. Aziz Kaprawi berkata, tindakan Anwar memanipulasi GST untuk kepentingan politik meskipun mengakui hakikat kelebihannya boleh menjejaskan masa depan ekonomi negara dan rakyat.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Pengangkutan menambah, sebagai Penasihat Ekonomi Selangor, Anwar pastinya mengetahui GST bukan sistem pencukaian yang merugikan rakyat sebaliknya telah memberi kebaikan kepada rakyat di keseluruhan negara yang melaksanakannya.

"Sebenarnya, pembangkang yang diketuai Anwar kekeringan modal berdasarkan prestasi kerajaan Barisan Nasional (BN), sebab itu mereka cuba takutkan rakyat dengan isu GST.

''Tetapi apa yang penting, masyarakat perlu tahu kerajaan BN sentiasa menjuarai kepentingan rakyat dalam membuat sesuatu keputusan," katanya.


Beliau ditemui pemberita selepas melancarkan Tabung Perajurit dan bergotong-royong membersihkan pejabat baharu Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Cawangan Sri Gading di Parit Raja, di sini hari ini.

Ab. Aziz mengulas tindakan pemimpin pembangkang yang menggunakan isu GST untuk menyerang Bajet 2014, kononnya pelaksanaan sistem pengutan cukai baharu itu akan menindas rakyat terutama golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Bahagian Sri Gading, Lassim Borhan berkata, pembangkang memperlihat contoh berpolitik yang tidak baik selepas sanggup melakukan apa sahaja demi cita-cita mereka.

Menurutnya, Angkatan Muda Keadilan (AMK) Sri Gading sebelum ini sering menjadikan pelan ekonomi Singapura yang menggunakan GST sebagai contoh dalam ceramah mereka.

Walau bagaimanapun, tambah beliau, ketika negara berhasrat melaksana sistem pencukaian yang sama malah lebih baik, mereka cuba bertindak sebagai jaguh dan menentang pelaksanaannya.

Juragan Malawati..

Sabtu, 26 Oktober 2013

Nurul Izzah Melenting Bila Noh Omar Sebut ‘Liwat’ Di Dewan Rakyat?


Ahli Parlimen PKR Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dilihat melenting apabila Ahli Parlimen BN Tanjung Karang, Datuk Seri Noh Omar membangkitkan soal ‘liwat’ di Dewan Rakyat.

“Saya tidak pasti jika (dia ) menyokong liwat atau tidak,” kata Noh ketika Nurul Izzah bangun mahu mencelah ketika Ahli Parlimen Tanjung Karang itu mempertikaikan tindakan Gabungan NGO Malaysia di dalam Proses UPR (COMANGO) melakukan proses lobi ke peringkat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mendapatkan pengiktirafan hak LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) di Malaysia.

“Awak tarik balik. Jangan jadi kurang ajar !” kata Nurul Izzah.

Noh menjawab beliau tidak akan menarik balik kata-katanya itu kerana beliau sekadar bertanya adakah anak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu menyokong liwat atau sebaliknya.



Selaras dengan asasi manusia, kata Noh, Nurul Izzah mempunyai hak untuk menyokong ataupun tidak.

Sebelum insiden itu, Noh ketika membahaskan Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2013 pada persidangan Dewan Rakyat Rabu dilaporkan Bernama berkata tindakan COMANGO itu sebagai ‘bunga-bunga’ yang menjurus kepada ancaman perpaduan agama di dalam negara yang disifatkannya sebagai ancaman keselamatan alaf baharu.

Menurutnya, COMANGO dilihat berselindung di sebalik hak asasi manusia untuk membawa agenda yang boleh mengancam Islam dan mempromosi seks songsang.


“Ada beberapa perkara yang dibawa oleh COMANGO mencabar dan menggugat kedudukan Islam dalam Perlembagaan sebagai agama Persekutuan.

“Ia juga dilihat cuba memperjuang hak lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), murtad… adakah ini menyentuh hak asasi manusia?” soalnya.

Pandangan beliau disokong Shabudin Yahaya (BN-Tasek Gelugor) yang menyifatkan apa yang terkandung dalam laporan COMANGO ke Majlis Hak Asasi Manusia (HRC) Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) boleh merosak dan memudaratkan pegangan rakyat di negara ini.

“Perincian yang dituntut oleh COMANGO bukan menyentuh isu-isu hak asasi manusia sahaja tetapi turut merangkumi hak kebebasan orientasi seks, lesbian, gay, biseksual dan transgender. Hak kebebasan murtad bagi orang Islam, hak kesamarataan agama,” katanya.


Selain itu, katanya COMANGO juga mempersoal kes penggunaan kalimah Allah, mengenai Syiah dan hak seorang bapa untuk mengIslamkan anak bawah umur, menuntut undang-undang jenayah Syariah dihapuskan dan memberi persepsi negatif penguatkuasaan Jabatan Agama Islam negeri yang berusaha berdakwah kepada orang Asli, serta mendesak kerajaan menarik balik pengharaman buku karya penulis kontroversi Irshad Manji bertajuk ‘Allah, Kebebasan dan Cinta’.

“Ini semua isu panas dan mengundang perasaan tak puas hati dalam kalangan rakyat, bercanggah Perlembagaan dan hak orang Islam. Sebab itu, saya minta kerajaan buka mata dan ambil perhatian seterusnya selaraskan tindakan yang perlu supaya hak-hak istimewa rakyat di Malaysia jangan dipertikai di peringkat antarabangsa,” katanya lagi

COMANGO merupakan gabungan kira-kira 50 NGO Malaysia yang merangka kandungan laporan mengenai hak asasi manusia untuk dikemukakan kepada UPR esok di Geneva.

Juragan Malawati..

Khamis, 24 Oktober 2013

Bajet 2014 : Lakukan sesuatu untuk kurangkan cukai golongan pertengahan?


"Kenapa kena bayar cukai banyak sangat ni?", "Macam mana nak kurangkan cukai?", "Kalau macam ni, tahun depan tentu kena bayar lebih lagi." Itulah antara rungutan yang diluahkan oleh rakan-rakan kepada penulis selepas menyelesaikan tanggungjawab sebagai pembayar cukai yang menerima pendapatan penggajian pada 30 April lalu.

Rata-rata apabila kerajaan mengumumkan bajet tahunan, semua pihak tertunggu-tunggu akan goodies dan apa-apa perubahan yang boleh mengurangkan beban cukai masing-masing.

Secara umumnya, terdapat tiga golongan sasaran dalam bajet yang diumumkan iaitu golongan berpendapatan rendah, sederhana dan tinggi.

Lazimnya penekanan akan diberikan kepada golongan berpendapatan rendah dengan pemberian bantuan dan insentif untuk membantu mengurangkan beban dan meningkatkan taraf kehidupan mereka dari semasa ke semasa.

Malangnya golongan berpendapatan sederhana termasuk yang sederhana tinggi kurang atau tidak begitu mendapat penekanan wajar dalam pembentangan bajet. Mereka hanya mampu berputih mata dan merungut sesama sendiri.



Di Malaysia, golongan yang berpendapatan sederhana dan sederhana tinggi kebanyakannya terdiri daripada golongan pengurusan dan profesional yang berpendapatan penggajian seperti eksekutif, pengurus, guru, ahli akademik, peguam, jurutera, doktor dan sebagainya. Mereka ini tersepit di celah-celah kemajuan negara disebabkan terpaksa menanggung kos sara hidup dan beban cukai yang semakin tinggi setiap tahun.

Golongan ini kebanyakannya mempunyai jumlah pendapatan yang dikenakan cukai di antara RM50,000 hingga RM100,000. Kadar cukai bagi kumpulan pendapatan ini adalah di antara 19% - 24%. Kadar cukai ini tidak pernah dikurangkan sejak lebih 10 tahun yang lalu iaitu sejak 2002. Sedangkan bagi kumpulan pendapatan bercukai lain, kadar cukai telah dikurangkan beberapa kali dalam tempoh tersebut.

Malah, kerajaan juga telah meningkatkan jumlah pendapatan bercukai minimum daripada RM2,500 kepada RM5,000 dalam Bajet 2013 yang lalu yang menyebabkan segolongan pendapatan bercukai rendah terkecuali daripada membayar cukai.

Majoriti golongan berpendapatan sederhana ini jatuh dalam kategori umur lingkungan lewat 30-an dan 40-an. Pada tahap ini, bagi mereka yang mempunyai anak, kebanyakan anak-anak masih berumur bawah 18 tahun dan belum memasuki institusi pengajian tinggi.

Perbelanjaan persekolahan dan sara hidup anak pada hari ini adalah sangat tinggi sedangkan pelepasan cukai hanyalah RM1,000 sahaja bagi setiap anak.

Perbelanjaan berkaitan anak-anak termasuklah kos sara hidup, kos penjagaan anak oleh pengasuh, pakaian dan peralatan persekolahan, pakaian dan peralatan aktiviti ko-kurikulum, kos penjagaan selepas sekolah, yuran tadika/prasekolah, yuran tuisyen terutama yang akan menduduki peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah, Penilaian Menengah Rendah dan Sijil Pelajaran Malaysia serta pelbagai belanja sampingan yang lain.


Peningkatan kos sara hidup, terutamanya kos petrol memberi kesan secara langsung kepada golongan sederhana dan sederhana tinggi kerana mereka adalah golongan yang rata-rata berkereta dan sentiasa berulang-alik ke tempat kerja. Ini belum mengambil kira harga rumah dan barangan keperluan harian yang turut mengalami kenaikan.

Akibatnya, golongan inilah merupakan golongan yang paling tinggi menanggung bebanan hutang - pinjaman kenderaan, pinjaman perumahan, pinjaman peribadi dan hutang kad kredit.

Justeru itu, sangatlah wajar bagi pihak kerajaan untuk mengambil langkah untuk mengurangkan beban cukai golongan ini. Antaranya adalah melalui pengurangan kadar cukai, peningkatan pelepasan dan rebat cukai.

Memandangkan kadar cukai untuk kumpulan ini tidak pernah dikurangkan sejak lebih 10 tahun yang lalu berbanding kumpulan lain yang telah dikurangkan beberapa kali, tambahan pula mereka ini mengalami kenaikan gaji tahunan, adalah dicadangkan agar kadar cukai bagi kumpulan berpendapatan bercukai antara RM50,000-RM100,000 dikurangkan sebanyak 2 peratus.

Kalangan knowledge workers di Iskandar Malaysia hanya dikenakan cukai sebanyak 15 peratus, sedangkan jika mereka bekerja di luar kawasan tersebut cukai yang dikenakan adalah 19 peratus dan ke atas. Maka cadangan penurunan kadar cukai 2 peratus ini adalah dikira wajar.

Jika diteliti jenis-jenis pelepasan cukai yang boleh dituntut oleh golongan berpendapatan sederhana ini sangatlah terhad. Pelepasan anak seperti yang dibincangkan amatlah wajar untuk dinaikkan terutama bagi anak yang masih bersekolah.


Mengambil contoh di Australia, perbelanjaan persekolahan seperti pembelian alat tulis, pakaian, komputer dan perisian komputer untuk anak-anak adalah diberi tolakan dari cukai perlu bayar. Malah, penjagaan ibu bapa, ibu bapa mertua, saudara yang tinggal serumah juga mendapat tolakan cukai.

Pelepasan untuk pembelian buku yang berjumlah RM1,000 maksimum pada masa ini dilihat boleh membantu ibu bapa jika amaunnya ditingkatkan selain pemberian baucer buku 1Malaysia dipanjangkan juga kepada pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah.

Kakitangan Kerajaan dari kategori pendapatan ini kebanyakannya tidak membuat caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Hal ini menyebabkan mereka tidak boleh menuntut penuh pelepasan KWSP dan insurans nyawa yang berjumlah RM6,000. Bagi pekerja swasta pula, caruman KWSP beserta bayaran premium insurans nyawa lazimnya melebihi RM6,000 had tuntutan.

Oleh itu, adalah wajar jika pelepasan KWSP dan insurans nyawa diasingkan dan jumlahnya di naikkan agar pendapatan bercukai dapat dikurangkan bagi kakitangan kerajaan dan juga swasta.

Golongan berpendapatan sederhana dan sederhana tinggi adalah golongan yang juga perlu diberi perhatian wajar. Mereka menaruh harapan tinggi agar belanjawan 2014 yang akan dibentangkan nanti membawa berita gembira kepada mereka.-UMO

Juragan Malawati..

Ahad, 20 Oktober 2013

Tahniah diucapkan kepada Ketua UMNO Bahagian Kuala Selangor!


Tahniah diucapkan kepada YB Dato' Haji Amiruddin Setro kerana berjaya mengekalkan kerusi Ketua UMNO Bahagian Kuala Selangor.

Seterusnya kepada mereka yang menang pada pemilihan parti kali ini, hendaklah menghulurkan tangan persahabatan dan bukannya bermegah atau angkuh dengan kuasa yang ada demi masa depan lebih gemilang. Ingat, kemenangan diraih perlu dianggap sebagai amanah besar yang perlu dipikul!

Yang kalah, tidak kalah dalam perjuangan. Perjuangan masih boleh diteruskan. Inilah semangat ahli UMNO yang sejati. Inilah yang dikatakan pertandingan persahabatan dalam keluarga.

Rapatkan barisan, teruskan perjuangan. Masih ada hari esok dan biarlah hari esok itu lebih hebat dan gemilang daripada hari ini!

Wallahuallam.

Juragan Malawati..

Jumaat, 11 Oktober 2013

Tiga penjuru tanding Ketua UMNO Bahagian Kuala Selangor?


Pemilihan bagi jawatan Ketua UMNO Bahagian Kuala Selangor dijangka sengit apabila tiga calon akan bertanding dalam pemilihan parti esok.

Ketua UMNO Bahagian Kuala Selangor, Datuk Amiruddin Setro yang mempertahankan jawatannya dijangka dicabar oleh timbalannya, Datuk Jahaya Ibrahim dan Setiausaha UMNO Bahagian, Ishak Haron.


Amiruddin ketika ditemui mengesahkan keputusannya untuk mempertahankan jawatan dan menyifatkan sekiranya dua lagi pemimpin UMNO bahagian itu mencabar beliau, perkara itu adalah satu amalan biasa selaras dengan prinsip demokrasi dan keterbukaan yang diamalkan oleh parti.

Bagaimanapun, beliau yang juga Ketua Penerangan UMNO Selangor amat mengharapkan mereka yang bertanding dalam pemilihan bahagian parti di seluruh negeri mengutamakan agenda memperkukuhkan parti dan bukannya semata-mata kerana kepentingan peribadi.


‘‘Dalam pilihan raya umum lalu, UMNO Kuala Selangor dilihat antara bahagian yang cemerlang apabila berjaya merampas kerusi Parlimen Kuala Selangor dan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Melawati daripada pembangkang selain mempertahankan DUN Jeram.

‘‘Bagi saya kejayaan ini adalah berkat usaha, kerja keras dan perpaduan seluruh jentera dan kepimpinan UMNO Bahagian," katanya di sini.

Juragan Malawati..

Khamis, 10 Oktober 2013

Ketua Pembangkang DUN Selangor akan terima keistimewaan tambahan?


KERAJAAN Selangor buat pertama kalinya dalam sejarah negeri ini akan memberi elaun dan keistimewaan kepada Ketua Pembangkang Dewan Negeri Selangor sebagai pengiktirafan kepentingan jawatan tersebut dalam sebuah kerajaan demokrasi.

Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang bersidang semalam meluluskan keistimewaan tambahan kepada Katua Pembangkang Dewan Negeri Selangor yang akan dilaksanakan mengikut Seksyen 5 Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli Dewan Negeri (Saraan) 1980.

Keputusan ini dibuat selepas mengambil kira Ketua Pembangkang adalah komponen penting dalam sebuah kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi untuk menjalankan peranan semak dan imbang (check and balance) kepada kerajaan pemerintah sedia ada.

Kepentingan Ketua Pembangkang dapat dilihat seperti keutamaan yang diberikan untuk berhujah selepas sesuatu Rang Undang-Undang dibacakan dan keutamaan membahas usul Menjunjung Kasih DYMM Sultan Selangor selepas Dato' Menteri Besar pada persidangan Dewan Negeri Selangor.

Kelulusan ini akan dikuatkuasakan selepas usul ini dibentangkan dalam Mesyuarat Ketiga Penggal Pertama Dewan Negeri Ke -13 yang dijangka mula bersidang pada 19 November depan.

Ketua Pembangkang bakal menerima elaun tetap, elaun pemandu, elaun Setiausaha Kerja, kereta rasmi kerajaan dan elaun-elaun lain yang kesemuanya berjumlah RM8,620 sebulan.

Pembayaran elaun ini sejajar dengan imbuhan yang diberi kepada Ketua Pembangkang di Parlimen mengikut Akta Ahli Parliem (Saraan) 1980.

Keputusan ini selari dengan hasrat kerajaan Pakatan Rakyat untuk menanam dan menyuburkan demokrasi tulen di negara ini yang memberi kesamarataan hak demi memperjuangkan kebajikan rakyat.

YAB TAN SRI DATO' SERI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Agak-agaklah berapa banyak yang diperolehi oleh Anwar Al-Juburi ( kata Mat Sabu lah ) atas perlantikannya sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen?

Juragan Malawati..

Ahad, 6 Oktober 2013

Selesaikan isu air di Peak 208?

Penduduk menunggu giliran untuk menadah air dari tangki statik yang disediakan oleh Syabas disebabkan berlaku gangguan bekalan air di Peak 208, Taman Kajang Utama, Kajang, Selangor, semalam.

Bukan sekali dua penduduk Peak 208, Taman Kajang Utama dekat sini terpaksa mengangkut air menggunakan baldi ke rumah mereka sejak tiga tahun lalu.

Sudah berkali-kali mereka melakukannya sehinggakan pada setiap bulan kerja sampingan itu terpaksa dilakukan agar rutin harian mereka dapat diteruskan dengan sempurna.

Gangguan bekalan air yang memberi kesan kepada hampir 800 penduduk taman tersebut membuatkan mereka kini sudah hilang sabar kerana penyelesaian terhadap isu itu masih tidak nampak.

Mana tidaknya, tatkala pulang bekerja pada waktu petang, mereka hanya mampu melihat penduduk taman berhampiran dapat membasuh kereta dan menyiram pokok bunga seperti biasa.

Malangnya, penduduk Peak 208 itu pula terpaksa beringat-ingat dan mencatu bekalan air agar dapat digunakan pada waktu-waktu kritikal.

MB lebih banyak tidor dari mengambil tahu hal rakyat!

Menurut wakil penduduk, Rostam Salleh, masalah tersebut berlarutan sejak sekian lama dan sering berulang sehingga ke hari ini.

"Gangguan kali ini berlaku sejak Sabtu lalu kerana kami difahamkan tangki air yang menyalurkan bekalan ke taman kami mempunyai masalah teknikal.

"Kami tidak pasti masalah apa yang menyebabkan gangguan kerap berlaku tetapi pernah diberitahu tangki utama di taman kami sering kosong kerana terpaksa menunggu tangki berhampiran penuh terlebih dahulu.

"Selepas tangki berhampiran penuh, barulah air bergerak ke tangki kami tetapi kalau tangki tersebut pun masih tidak penuh, kami tidak akan dapat langsung bekalan air," katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Rostam yang terpaksa menyewa sebuah rumah inap desa di Bandar Baru Bangi sejak gangguan bekalan air Sabtu lalu berharap masalah tersebut dapat diselesaikan sepenuhnya.

"Apabila ada aduan penduduk, baru Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) menghantar kakitangannya untuk membuat pintasan secara manual di tangki tersebut, tetapi (masalah selesai) hanya untuk beberapa hari kerana masalah serupa akan berulang selepas itu," katanya.

Ujarnya lagi, tindakan menyewa rumah inap desa itu terpaksa dilakukan demi memberi keselesaan kepada anaknya untuk mengulang kaji pelajaran sebagai persiapan menghadapi Penilaian Menengah Rendah (PMR) bermula hari ini.

Juragan Malawati..

Jumaat, 4 Oktober 2013

Luahan maaf pengantin perempuan setelah lauk kendurinya korbankan 4 nyawa?


PENGANTIN perempuan yang majlis perkahwinannya di Sungai Petani, Kedah pada Sabtu lalu menyebabkan kematian empat orang kerana keracunan makanan memohon maaf kepada semua yang terlibat atas ketentuan yang berlaku.

Haslina Yusof berkata, beliau sedih dan terkilan dengan kejadian yang menimpa sanak saudara dan tetamu yang hadir pada majlis perkahwinan itu.

Empat orang yang maut itu keracunan makanan selepas menikmati juadah kenduri kahwin berkenaan termasuk sepupu Haslina sendiri, Norshazana Mohd Rashid, 24, yang meninggal dunia di rumahnya di Sungai Petani.

“Saya tidak sangka boleh jadi begini,” katanya kepada wartawan .

Haslina, 23, merayu agar tidak ada mana-mana pihak yang menaruh syak wasangka dan memberi tanggapan serong terhadap keluarganya.
Katanya, beliau dan keluarga sudah cukup menanggung malu atas apa yang telah terjadi.

Mereka juga tidak berniat untuk menganiaya sesiapa apatah lagi menaruh racun ke dalam makanan seperti yang ditohmah oleh sesetengah pihak.


Sementara itu, bapa Haslina, Yusof Ahmad, 52, juga terkilan dan sedih kerana tidak menyangka majlis perkahwinan pertama dalam keluarganya itu bertukar jadi bencana.

“Saya sebagai tuan rumah nak minta maaf banyak-banyaklah berlaku pada kenduri baru-baru ini. Saya pun tak sangka yang boleh jadi macam itu. Saya panggil kawan-kawan untuk datang makan kenduri ini dengan iklhas, tak ada niat nak buat jahat atau apa,” katanya.

Apa yang menyebabkan beliau lebih terkilan ialah antara mangsa keracunan yang dimasukkan ke hospital dan meninggal dunia itu adalah saudara-maranya sendiri.

Yusof turut memaklumkan beliau dan ahli keluargnya juga cirit-birit dan muntah-muntah dan ditahan di hospital selama tiga hari. Mereka hanya dibenarkan pulang pada pagi Rabu.

Sementara itu, jenazah mangsa keempat, Wang Razali Yaacob, 56, selamat dikebumikan pada pagi Rabu di Tanah Perkuburan Masjid Al-Atiq, Kampung Merbok, Sungai Petani.

Allahyarham meninggal dunia pukul 7.15 malam Selasa di Hospital Sultan Abdul Halim setelah sakit perut dan muntah-muntah selepas pulang dari majlis perkahwinan itu.

Dua lagi mangsa yang meninggal dunia ialah Mohd. Nor Rahmat Yusof, 11, dari Kampung Singkir Laut yang maut ketika mendapat rawatan di Hospital Yan dan Ibrahim Mohammad, 62, dari Kampung Huma yang meninggal dunia di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani.

Mereka dipercayai memakan ayam masak merah yang dimasak secara gotong-royong oleh penduduk kampung pada majlis perkahwinan berkenaan.

Dalam pada itu, polis masih menunggu laporan perubatan daripada Jabatan Kesihatan Negeri Kedah yang mengumpulkan laporan berkenaan daripada empat buah hospital daerah dan dijangka akan siap dalam masa terdekat.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, ACP Khalili Ariffin berkata, pihaknya akan menjalankan siasatan menyeluruh selepas menerima laporan itu bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian termasuk melihat unsur khianat atau kecuaian.

Setakat ini, 270 orang dilaporkan mendapatkan rawatan di hospital kerana keracunan makanan daripada majlis kenduri kahwin itu.

Juragan Malawati..

Rabu, 2 Oktober 2013

Sultan Selangor perkenan pelantikan Ahli MAIS penggal 2012-2014.

Dari kiri Syed Muhammad Syahadi Syed Siksh, Muhammad Fuad Abdul Latip, Mohd. Hairuddin Ab. Rahim dan Abdul Majid Abdul Rahman selepas menerima watikah pelantikan tugas di mahkamah syariah daripada Sultan Selangor di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam, semalam.

Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Noordin Sulaiman mendahului tiga senarai individu yang dilantik secara rasmi sebagai Ahli Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) bagi penggal 2012-2014 dalam satu istiadat yang diadakan di Istana Bukit Kayangan di sini hari ini.

Noordin menerima watikah sebagai Ahli MAIS itu daripada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang telah memperkenankan pelantikan itu untuk jawatan tersebut, berkuat kuasa 1 September lalu.

Yang turut menerima watikah pelantikan sebagai Ahli MAIS ialah Ketua Polis Selangor yang baharu, Datuk Mohd. Shukri Dahlan serta Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehen Mukhyi.

Pelantikan Mohd. Shukri sebagai Ahli MAIS berkuat kuasa pada 2 Ogos lalu manakala Sallehen pula berkuat kuasa hari ini.

Pada masa sama, Sultan Selangor turut berkenan menyerahkan watikah pelantikan Syed Muhammad Syahadi Syed Siksh, 29, dan Muhammad Fuad Abdul Latip, 37, sebagai Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah Negeri Selangor.

Baginda turut menyerahkan watikah pelantikan kepada dua lagi individu iaitu Mohd. Hairuddin Ab. Rahim, 34, dan Abdul Majid Abdul Rahman, 31, masing-masing sebagai Penolong Pendaftar Mahkamah Rendah Syariah Negeri Selangor.

Pelantikan empat individu terbabit berkuat kuasa secara rasmi pada 2 September lalu, selaras dengan Seksyen 60, Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003.

Di bawah peruntukan enakmen tersebut, Sultan Selangor atas nasihat Ketua Hakim Syarie boleh melantik daripada kalangan anggota perkhidmatan awam am atau perkhidmatan bersama, seorang Ketua Pendaftar Mahkamah Rayuan Syariah, Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah dan Penolong-penolong Pendaftar Mahkamah Rendah Syariah.

Juragan Malawati..

Khamis, 26 September 2013

Jangan gadai maruah negara kerana petualang - Titah Sultan Selangor!


Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan rakyat Malaysia bahawa pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng adalah petualang negara yang telah berjuang dan berazam untuk menjadikan tanah air yang dikasihi ini sebagai sebuah negara komunis.

Sehubungan itu, baginda meminta rakyat Malaysia agar mempelajari dan memahami sejarah negara dengan sebaik-baiknya dan jangan kerana ingin mendapatkan sokongan dan populariti sanggup menggadaikan maruah bangsa dan tanah air sendiri.

"Sejarah telah menunjukkan bahawa semasa perjuangan mempertahankan kedaulatan negara kita ini daripada menjadi negara komunis, kerajaan telah banyak mengeluarkan belanja bagi menghalang tujuan tersebut.


"Nyawa anggota tentera dan polis banyak yang telah terkorban, begitu juga orang awam yang terbunuh dan mengalami kesengsaraan disebabkan perbuatan Chin Peng dan pengganas komunis.

"Beta nasihatkan mereka yang cuba menjadi petualang dan menggadaikan negara ini kepada pihak luar agar segera menginsafi diri dan berhenti melakukan perkara yang durjana itu, " titah baginda.

Baginda yang juga Kepten Yang Dipertua Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bertitah demikian sempena Lawatan Operasi ke Pangkalan TLDM KD Sri Semporna-Unit Pasukan Khas Laut (Paskal) 2 di Semporna, Sabah hari ini.

Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, Daulat Tuanku

Juragan Malawati..

Isnin, 23 September 2013

Ceroboh empangan Klang Gate?

Pihak Luas turut mengambil tindakan menyita bot yang dilihat menceroboh kawasan perairan empangan terbabit.

GOMBAK - Lembaga Urus Air Selangor (Luas) berjaya menyita 26 bot tanpa enjin dan tiga bot berenjin yang terlibat dalam aktiviti menceroboh kawasan empangan Klang Gate, menerusi operasi bersepadu yang dijalankan, semalam.

Penolong Pegawai Penerangan Luas, Mohd Noh Mohd Yusof berkata, kedudukan empangan berkenaan yang dikelilingi penempatan penduduk dilihat membuka ruang kepada pihak terbabit menceroboh ke kawasan ini.

"Antara aktiviti pencerobohan yang dilihat sering dilakukan adalah memancing, memukat, menebang pokok hutan, membina pondok dan berkayak.

“Kesemua aktiviti ini tidak boleh dijalankan di kawasan empangan ini kerana ia akan menjejaskan kualiti air mentah di sini,” katanya.

Menurutnya, terdapat beberapa jalan yang dipercayai menjadi laluan tikus yang memudahkan masyarakat luar menceroboh ke kawasan larangan itu.

“Kami telah lama pantau aktiviti pencerobohan yang dijalankan di sini dan operasi bertujuan mengambil tindakan ke atas pihak yang degil.

"Luas sebelum ini meletakkan papan tanda dan notis pemakluman kawasan larangan di setiap jalan tikus, tapi masih ada lagi berani menceroboh," katanya.

Beliau berkata, empangan itu perlu dipelihara memandangkan ia adalah sumber air mentah buat penduduk di sekitar Lembah Klang.

“Pada tahun ini, kita sudah jalankan serbuan sebanyak dua kali dan serbuan pertama dijalankan Jun lalu,” katanya.

Menyentuh mengenai operasi itu, Mohd Noh turut memaklumkan pihaknya berjaya menahan empat individu warga tempatan yang dipercayai menceroboh kawasan empangan itu untuk memancing.

"Kami telah keluarkan notis amaran dan menyita barangan mereka,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Noh berkata, pada 2010 terdapat tujuh empangan di sekitar Selangor telah diwartakan sebagai kawasan larangan dan empangan Klang Gate salah satu daripadanya.

"Mana-mana pihak yang menceroboh boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 105(3) Enakman Luas 1999.

“Pesalah boleh dikenakan denda RM10,000 dan penjara selama enam bulan atas kesalahan tersebut,” katanya.

Juragan Malawati..